Erken Çocukluk (2-3 Yaş) Psikososyal Aşama 2’de Özerklik ve Utanç ve Şüphe

Erken Çocukluk (2-3 Yaş) Psikososyal Aşama 2’de Özerklik ve Utanç ve Şüphe

Bu aşama 2 ya da 3 yaşa kadar ortaya çıkar. Bu aşamadaki çocuklar daha büyük bir kendini kontrol etme duygusu geliştirmeye odaklanmıştır.

Gelişimin bu psikososyal aşamasındaki bazı önemli olaylara daha yakından bakalım.

Genel Bakış

  • Psikososyal Çatışma: Özerkliğe karşı utanç ve şüphe
  • Ana Soru: “İşleri kendim yapabilir miyim yoksa başkalarının yardımına mı muhtacım?”
  • Temel Fazilet: İrade
  • Önemli Olay (lar): Tuvalet eğitimi

Özerklik, Utanç ve Şüphe Önceki Aşamada İnşa Ediyor

Psikososyal gelişim teorisi, yaşam boyunca meydana gelen bir dizi sekiz aşamayı tanımlar. Gelişimin ilk aşaması, güvene karşı güvensizlik, tamamen dünya hakkında bir güven duygusu geliştirmekle ilgilidir. Bu konula ilgili yazımızı blog kısmında bulabilirsiniz.

Bir sonraki aşama, utanç ve şüpheye karşı özerklik, bu önceki aşama üzerine inşa edilir ve gelecek aşamaların temelini oluşturur. 

2. Aşamada Ne Olur?

Ebeveyn iseniz veya 2 ile 3 yaş arasında bir çocukla etkileşime girdiyseniz, muhtemelen özerkliğe karşı utanç ve şüphe aşamasının birçok özelliğine tanık olmuşsunuzdur. Gelişimin bu noktasında küçük çocuklar, kendileri ve çevrelerindeki dünya üzerinde daha büyük bir bağımsızlık ve kontrol ihtiyacı ifade etmeye başlar.

Gelişimin önceki aşamasında, güvene karşı güvensizlik , çocuklar bakımları ve güvenlikleri için neredeyse tamamen başkalarına bağımlıdır. Bu aşamada çocuklar dünyadaki güvenin temellerini oluştururlar. İkinci aşamaya geçerken, küçük çocukların kişisel bağımsızlık ve kontrol duygusu geliştirmeye başlaması önemlidir. Kendileri için bir şeyler yapmayı öğrendikçe, kendileri üzerinde bir kontrol duygusu ve kendi yeteneklerine dair temel bir güven oluştururlar.

Önemli Görevler

Bu gelişim aşamasında dünya üzerinde kişisel bir kontrol duygusu kazanmak önemlidir. Bu yaştaki çocuklar giderek daha bağımsız hale geliyor ve ne yaptıkları ve nasıl yaptıkları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorlar. Özerkliğe karşı gelişimin utanç ve şüphe aşamasında genellikle önemli olan bir dizi farklı görev vardır.

  • Tuvalet eğitimi önemli bir rol oynar; kişinin vücut işlevlerini kontrol etmeyi öğrenmek, kontrol ve bağımsızlık hissine yol açar.
  • Diğer önemli olaylar arasında yiyecek seçimleri, oyuncak tercihleri ​​ve kıyafet seçimi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak yer alıyor. 
  • Bu gelişim aşamasındaki çocuklar genellikle her gün ne giyeceklerini seçmek, kendi kıyafetlerini giymek ve ne yiyeceklerine karar vermek gibi şeyleri bağımsız olarak yapma ihtiyacı hissederler. Bu genellikle ebeveynler ve bakıcılar için zor olsa da, kendi kendini kontrol etme ve kişisel özerklik duygusu geliştirmenin önemli bir parçasıdır.

Bu aşamayı başarıyla tamamlayan çocuklar kendilerini güvende ve kendinden emin hissederken, tamamlamayanlar ise yetersizlik ve kendinden şüphe duyuyorlar. Bu aşama aynı zamanda gelecekteki gelişim için önemli bir yapı taşı görevi görür. Becerilerine güvenen çocukların sosyal, akademik ve diğer becerilere hakim olma gibi sonraki görevlerde başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

Ebeveynler Başarıyı Teşvik Etmek İçin Ne Yapabilir?

Psikososyal gelişimin bu aşamasında başarıyı teşvik etmek için ebeveynlerin yapabileceği birçok şey vardır.

  • Çocukların bağımsız olmaları için fırsatlar sağlayın. Yiyecek, kıyafet ve oyuncak seçimleri yapmalarına izin verin ve iyi bir iş çıkardıklarına dair güvence verin.
  • Tuvalet eğitimi sırasında destek olun, ancak kazalar için cezalandırmayın.
  • Güvenilir bir bakıcının desteği ve rehberliği ile çocukların bağımsız olarak oynayabilecekleri güvenli yerler sunun.

Güvence sunmak ve çocuğunuzun yeteneklerine inanmak, özerklik ve güven duygusunun gelişmesi için çok önemlidir.  Olumsuz olan veya bir çocuğu basit hatalardan dolayı cezalandıran ebeveynler, utanç veya kendinden şüphe duygularına sebep olabilir.